Jedlo v karanténe 6

Jeme už mesiac doma skoro všetci, daktorí už aj stihli pribrať, iní si zasa, naopak, upravili stravovacie návyky tak, že sa im darí držať si váhu, a možno aj schudnúť na leto. Mnohí z vás, podľa rozhovorov cez mobil, si takýto život pochvaľujú („je mi tak dobre, ako mi ešte nebolo, sa to bojím aj nahlas povedať…“,Eva, matka dvoch školopovinných detí, pracujúca z domu). Iní zasa nebadajú veľký rozdiel, to sú tí, čo aj tak pracovali v systeme home office alebo bývajú ako my, teda na polosamotách po kopaniciach a lazoch. Všetkým sa nám uvoľnilo množstvo času, nenaháňame si vlastný chvost, tváriac sa, že si náramne užívame, , a dostávame sa po dlhých rokoch k tomu, aby sme doopravovali, domaľovali, vytriedili, postĺkali to, čo čakalo polozabudnuté, učíme sa jazyky, cvičíme jógu, strieľame z luku, šijú, hráme na píšťale, posilňujeme, meditujeme, spievame, pracujeme s chuťou na záhradke, hráme s rodinou spoločenské hry….a varíme…


V predchádzajúcich častiach sme priniesli veľmi jednoduché a rýchle recepty, zo základných surovín, veľmi“ jedlé“ a šetriace čas. Teší nás, že nám posielate poďakovania, čakáte na pokračovnie a od podaktorých sme dostali dokonca aj fotografie obedov podľa našich článkov…
Pred pár dňami boli sviatky, a my sme sa , ako vždy, mierne „prežrali“. A v tie dni sme varili jedlá, ktoré sú ešte stále zaraditeľné do kategórie rýchlych, z dostupných surovín, no možno trocha mimo „všeobecne zažité“ chute a možno náročnejšie trocha na čas. Niečo vám z toho píšeme, isto sa budete oblizovať…


Tanier chudobného roľníka
Neľakajte sa, toto je mňamka ako hrom, z menej obvyklých surovín je tu iba riasa Nori, bežne dostupná, aj teraz, vo všetkých obchodoch okrem COOP. Jedlo je japonské a ten chudobný roľník je tiež Japonec(xxx). Inak ešte potrebujete ryžu, výber nechávam na vás, ktorákoľvek je dobrá, my na toto jedlo používame radšej mazľavú guľatú bielu, mrkvu, shoyu alebo tamari sójovú omáčku, marinované alebo biele tofu, všetky zelinky, ktoré sú momentálne jedlé zvonka – teda zádušník, žihľava, cesnačka, medvedí cesnak…zo všetkého s citom, nepresýtiť jedlo zelenou.
Uvaríte ryžu, na panvici, alebo v nízkom širšom hrnci krátko osmahnete na oleji na tenké rezance nakrájanú mrkvu, pridáte na tenké rezance nakrájané tofu (pomer 1:1), pomiešate a spolu dusíte…ak by sa to chcelo spekať, podlejte trochou vody. Keď je mrkva takmer mäkká, čo je tak, závisí od množstva, do 10 minút, pridajte zelinky, ešte chvíľu poduste spolu, prilejte namiesto osolenia sójovú omáčku, no nezalejte ňou zmes, lebo vás bude soľ štípať až v ušiach…Odložte k ryži a pripravte si takmer suchú panvicu, teda olej len na hrúbku zvanú tenký film , a na takmer horúcu položte na časti potrhanú riasu.(Závisí od veľkosti panvice a veľkosti riasy, A4 delíme na 4 časti.)Pozor, treba pri tom stáť, lebo opeká sa veľmi rýchlo, nesmie zhorieť , je potom sypká, horká a spálená.Môžete jemne osoliť v čase opekania, stačí piecť len z jednej strany. Pozor, riasy môžete zjesť len obmedzené množstvo, odporúča sa na 1 človeka 1 celá riasa.
Na veľký tanier naložte ryžu , posypanú petržlenovou vňaťou, dusenú zmes a opečenú riasu. Ak chcete, ryžu môžete pokvapkať sójovou omáčku, ak ste ju nesolili (my ryžu takmer nesolíme, Duchoslav nikdy, je potom viacúčelová…) Radi si k tomuto jedlu pridávame fermentovanú – kvasenú zeleninu, pickles, ale je dobré aj dusené jablko alebo zelené listy šalátu s umeoctom (alebo citrónom).
Japonský tanier je veľmi ľahký, nekalorický, oživí vám chute, zdvihne náladu, nič nezaťaží a ak si ešte k mrkvovej zmesi na záver pridáte trochu tekvicového oleja, urobíte dosť pre svoju pečeň (uvoľnený vitamín A , dobre vstrebateľný vďaka zinku z tekvicového oleja). Tá je totiž v tomto období dosť rozšantená.
Z celkom iného kraja sú na prvý pohľad pracné, no ak si premyslíte jednotlivé kroky, vôbec nie zložité


Kapustníky zo zemiakového cesta
Sme na maďarskom vidieku, u mojej babky. (Tá chuť zemiakového cesta mi zostala pod kožou, tak, ako aj husté slížové polievky s fazuľou, biele hrubé mäkké krajce chleba a domáca štipľavá , zelená a špicatá, paprika, práve odtrhnutá v záhrade. )Zemiakové cesto sa v tejto kuchyni používa husto, dokonca aj pri sladkých jedlách ako sú záviny alebo slivkové gule…My sme si na sviatky urobili, keďže ešte stále máme niekoľko balení kyslej kapusty, kapustníky. Nenáročné na čas, ak si rozfázujete robotu.
Čiže si, napríklad, večer uvaríme zemiaky, nezabudnite osoliť ,lebo budete musieť soliť potom…ráno ich už vychladnuté a odležané nájdete, pripravené na spracovanie. Múka, polohrubá, my ako vždy , už 18 rokov(!)špaldová, jedno vajíčko, my naše z dvora…Zamiesite mäkšie cesto, urobíte z neho guľky a tie vyvaľkáte na obdĺžniky. Tie naplníte podusenou kapustou (s čiernym korením a trochou cukru, by sa zjemnila chuť. )Kapusta sa udusí za 10,20 minút, nedávajte veľa vody, aby ste nemuseli vylievať. Kapsičky dáte upiecť do trúby na strednú teplotu, nezabudnite na šálku s vodou pod plech, aby zostali mäkké. Po asi 25-30 minútach máte hotovo. Môžete zajedať nimi polievku alebo podávať ako samostatné jedlo alebo so šalátom z červenej repy, zmiešaným so smotanou.
(Ako sa tak obzeráme, bylín je stále viac, tých použiteľných do kuchyne pribúda, takže najbližšie niekoľko praktických rád, čo s nimi.)


Tešte sa z maličkostí a sledujte našu stránku ! (Na leto chystáme 1 či 2 dňové varenie s bylinkárňou, tak sa tam isto stretneme osobne.) Weleslawa a Duchoslav