Jedlo v karantenen 4.

Kombinovateľnosť nakúpených potravín je dôležitá. Rovnomerne míňate obsah špajze a chladničky a zároveň si môžete byť istí, že to, čo uvaríte, je pestré. No zároveň veľmi nenáročné na prípravu a tiež váš čas…

Dobre sa napríklad spájajú cestoviny – nielen so syrom a zeleninou, ale aj s takým pšenom. Na Myjave sú kultovým jedlom
Rezance s pšenom
Podávajú ich aj v jednej „fajnovej“etno reštaurácii na kopaniciach.
Takže, najvhodnejšie budú rezance, zvané špecle. Sú hrubšie, nie ploché, hutné. (Všeobecne sú to veľmi univerzálne cestoviny, môžete ich použiť aj do fazuľovej alebo cesnakovej polievky, sú chuťovo príjemné, domácke. Predávajú ich v jednom supermakete na L.).
Čiže uvaríte zvlášť špecle, zvlášť pšeno. (Pšeno je dobré pred varením prepláchnuť a namočiť, stratí horkosť. Je to nedocenená obilnina, ktorá je najmä pre naše nevypočitateľné žalúdky hotovým dobrodením.Šetrí aj slezinu a je na ňu liekom. Navyše ju môžu aj bezlepkáči.)
Potom si zoberiete hlbšiu a veľkú panvicu, vylejete kvalitným slnečnicovým olejom, pridáte uvarené špecle, chvíľu necháte, aby sa spojili s olejom a potom pridáte aj pšeno. Predpokladáme, že vody, v ktorých ste varili, boli osolené, čiže nemusíte vo finále veľmi dosáľať. Ak áno, tak s citom. Toto jedlo bude pripomínať vajcové cestoviny, len je jemnejšie. V pohode si naň nastrúhajte aj nejaký tvrdý syr a podávajte s kompótom alebo zeleninou.(Ak by ste nemali doma špecle, zvoľte akúkoľvek inú rezancovú cestovinu, hrubšiu, najlepšie výnimočne, nie bezvaječnú. A ak máte doma len semolinové, čo už…dobré je to aj s nimi).
Ryža sa dá variť na veľa spôsobov. Nasladko, s mliekom a škoricou navrch., naslano ako príloha, no aj veľa samostatných jedál.
Ja teda ryžu príliš nejem a keby nebola, ani by som si to nevšimla, ale v jednom jedle sa jej neviem nasýtiť. Je to obdoba balkánskej mňamky, zvanej


Sarma.
Je dvozložkové: kombinácia ryže a kyslej kapusty. Budete potrebovať ešte kyslú smotanu a pre pocit ešte väčšej sýtosti buď na drobno nakrájané tofu (akékoľvek) alebo na panvici a oleji opečenú sójovú drť, jemne osolenú (delikatesa, chutí ako oškvarky ).Čierne korenie a červenú papriku, zasa sa pohybujeme na južnom teritóriu…
Čiže v jednom hrnci sa vám dusí kyslá kapusta (samé céčko a probiotiká), s čierným korením a červenou paprikou, v druhom ryža, trocha osolená. Keď sú hotové, nasypeme ryžu ku kapuste, nesmie tam byť ale šťava, výsledná zmes by mala držať pokope. Pridáme kyslú smotanu, neveľa, aby dala sarme mazľavosť, a môžeme zamiešať aj spomínané tofu alebo opečenú drť. Ak by bolo málo slané, dosolíme. Dá sa jesť s chlebom alebo zemiakmi alebo knedľou alebo cestovinami…Je to jedlo na teplo, aj studeno.
Až nepatrične jednoduchým jedlom sú

Krúpy so zemiakmi.
Mali sme ich včera, nezabrali takmer žiaden čas, boli výborné a sýte. Jačmenné krúpy sú liekom na pečeň, čo sa tento mesiac práve hodí, odstraňujú vlhkosť pečene.
Namočíte si ich, predtým prepláchnete, po čase dolejete vodu a uvaríte -veľmi rýchlo- ako ryžu. V druhom hrnci zemiaky. Keď sú krúpy mäkké, dáte ich na panvicu na nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíte, okoreníte – čierne korenie, červená paprika, trocha majoránky, ak máte shoyu alebo tamari omáčku, môžete trocha pridať…Zmes nesmie byť suchá, olej ju prijemne premastí. Zasa môžete pre hladnejších doplniť o nakrájané tofu. Na tanier priložíte uvarené zemiaky a môžete jesť. Znova s červenou repou, kyslou uhorkou, zeleným šalátom…čo máte.

Všetky tri jedlá sú jednoduché, tradičné, sýte, rešpektujú zdravotné hľadisko, chutné – a vôbec nie náročné na prípravu. Začleňte si ich do jedálneho lístka nielen pre čas karantény, urobíte pre seba veľa.
Najbližšie si povieme viac o nesmrteľných plackách a „plackoiných“ jedlách, ktoré sú veľmi obľúbené…


Zatiaľ sa tešte z maličkostí a sledujte našu stránku.Weleslawa a Duchoslav