Zelená jar

Zelená jar
Zelená farba rozvinutých listov,stromov a rastlín sa v prírode dopĺňa jarnými kvetmi. Zelená však prevláda ako vládnúca farba jari,ktorá nám vraví,že slnečné dni umožňujú rastlinnej ríší znovu oživiť konáre,prebudiť korene a znovuoživiť krajinu. Listy v prírode opäť zakryjú výhľad duchovného zraku zimy. Príroda opäť rozohráva farebnú ilúziu stromov a rastlín v súlade so slnečným cyklom. Všetky jarné premeny sú však len vyvrcholením alchymistických postupov rovnováhy a ich začiatok možno hľadať už na jeseň,keď sa živé listy premenia na mŕtve lístie aby hnili a hriali pôdu v zime. Na jar ich duch znovupovstane, ako nový život povstáva z mŕtveho lístia vo večnom kolobehu tanca rovnováhy prírody.
Jar prináleží pečeni. Je to naša veľké chemické laboratórium, čistiace a meniace krv. Má na starosti krv,svaly,šľachy a kvalitu zraku. Ak je laboratórium preplnené a preťažené, možu vznikať alergie, kedy sa nespracované látky dostávajú von cez pokožku,slzy,hlieny,vyrážky… Stačí upraviť krv a veľa vecí je možné zmeniť,cez našu milovanú pečeň. A ako? Všetko, čo zjeme,vypijeme, sa cez tráviaci trakt dostáva vstrebávaním do krvného obehu. A krv tečie celým telom ako voda v korytách riek. Od kvality stravy je závislá naša krv. A kedže jar, je obdobím premeny, niekedy stačí menej aby sa dosiahlo viac – odľahčením stravy dokážeme spracovať dlho nespracovné – jarná únava nemusí byť vždy znakom slabosti a vyčerpanosti. Jednoducho slnečná energia mení všetky chemické procesy v tele, vzniká viac tepla, viac odpadových látok viac únavy. Rastliny ani stromy sa na jar nenapchávajú vitamínami – spoliehajú sa len na to,čo im ostalo v pôde z jesene. Nemajú jarnú únavu – dokonale spracujú a uzavrú zimné obdobie.
Môžeme si však z nich vziať praktický príklad. Samozrejme, sú medzi nimi rastliny,ktoré nám môžu výrazne pomôcť v tomto období premeny zo zimy na leto, kedy sa naše telo prestane snažiť udržovať teplo a začne hľadať spôsoby, ako sa ochladiť. Ak naše telo na jar naďalej produkuje nadmieru tepla z nespracovaných zimných zásob,cítime sa malátni , akoby sme mali miernu teplotu,svaly sa rýchlo unavia,chce sa nám spať… Iným znakom nerovnováhy môžu byť alergie a zvýšená citlivosť na slnečné svetlo – znovu znak prebytku.
Úľavu môžme dosiahnúť mnohými cestami

  • odľahčením stravy o mliečne a živočíšne bielkoviny, do ustúpenia ťažkostí
  • kvalitným dýchaním čerstvého chladného vzduchu ráno i večer, hlavne však dôkladným vydychovním
  • dlhodobou neprerušovanou chôdzou, aspoň hodinu denne, ideálne do kopca
    -pitím bylinného pečeňového čaju, napr. Unogoleanu, alebo si pripravíme čaj:zmes 1pl pestrec mariánsky , 1pl Benedikt lekársky, 1pl Lastovičník vačší na 1l , a popíjame v priebehu dňa
  • bylinná homeopatická tinktúra D3 z Lastovičníka – pomáha upraviť činnosť pečene i žlčníka,rozpúšťa žlčové kamene, pomáha zmierniť alebo úplne odstrániť alergie
    Z prírodných pochutín je výborným spestrením stravy šalát z lipových mladých, nerozvinutých lístkov s kvapkou umeoctu. Umeocot je silne zásaditou potravinou a nemal by chýbať k jarným šalátom.
    Takže nech máte krásnu zelenú a veselú jar.