Jedlo v karanténe 10.

O daroch a vďake

Vonku už niekoľko dní májovo prší a dnes pri vychádzke s našimi tromi čuvačkami sme videli nad kopanicou nevídaný úkaz: dvojitú dúhu!..Klenula sa ako nádherná brána nad lesmi, oslepivo krásna a obrovská. Stáli sme a ani nedýchali, a preciťovali každú chvíľu pri pohľade na ňu ako cenný a vzácny dar zhora.
Tieto dary vnímame v čase korony silnejšie ako doteraz…akoby sa nám za tie roky trocha „okukali“, akoby sme už zabudli na nádheru okolo nás. Na to, čo dostávame zadarmo, denne a každý deň, každý mesiac, ročné obdobie…Túto jar vnímame všetko ostrejšie, v silných odtieňoch. Aj chute sa nám zmenili, sme vďačnejší za všetko z prírody a vychutnávame si to pomalšie a s väčším sústredením než roky predtým. Pri varení sa to prejavuje aj tak, že odkedy vybehli prvé byliny, postupne sa nám dostávajú všetky do hrnca. Priraďujeme ich k sebe, čiže denne dávam do jedla možno aj 8 čarovných rastliniek, tak,ako sa objavovali, teda žihľavu ako základ( bez nej sa nezaobíde ani jeden obed), zádušník, chrenový list, púpavový list, skororcelový list, cesnačka, ligurček a koriander (posledné dva sú už vysadené „umelo“). A budeme pridávať aj ďalšie. Dostávame tak do krvi všetky prvky, ktoré sú práve dôležité, pretože ich obsahujú byliny, čo práve rastú…Neprekonateľná denne konzumovateľná je takáto polievka zo všetkých bylín plus mrkva a smotana. Len povaríte nakrájanú mrkvu, pridáte po čase byliny, korenie, a na záver trocha kyslej alebo sladkej smotany. (Keďže toto mala byť pôvodne zmes na rizoto, v polievke plávu aj dve malé paradajky a tri plátky kápie…)

Judášovo ucho
Na našom dvore na baze už niekoľko rokov rastie vynikajúca huba, uchovec. Poznáme ju aj pod menom Judášovo ucho. Táto jemná rôsolovitá huba je, okrem toho, že super špica mňamka do polievky, aj liečivka: pomáha pri obličkových ťažkostiach , čistí a riedi krv, chráni srdce aj vnútorné orgány. Práve v tomto čase, keď sa na program dňa dostáva srdce a všetko, čo sa ho týka, dáva nám naša stará baza pri stodole liek. Ďakujeme!

Sme ako v raji. Prší, konečne, a všetko rastie ako divé…Tráva sa pýta na kosenie, a naše kosy sa už naklepávajú, ej veru. Magická trojkombinácia, čo nás o tomto čase núti zvýšiť obozretnosť: vysoká tráva, syrovec, líška. Objavuje sa táto trojica vždy spolu. Vždy v máji. Tráva už je, syrovec sme už tiež jedli, no líška toho roku ešte nebola!!! Po minulé roky zvlnenie vo vysokej tráve značilo vždy len jedno. Líšku na love. Blízko našich kačíc alebo sliepok. U susedov vo dvore. U druhých susedov v stodole.A tak ďalej. Každý rok si to odniesli naše indické bežce. Niekoľko sliepok…A raz mne rovno pod nosom, za bieleho dňa, potichu ako smrť, len perie pod bazou a krátke zakotkodákanie – sliepka od susedov, čo prišla na náš dvorček, sa už niesla na svojej poslednej ceste, v líščej tlame, len sa zvlnila tráva. Až mi syrovec, ktorým som sa napchávala na priedomí, takmer zabehol.
Líšku sme videli snoriť na lúke ešte v apríli. Tento rok je to všetko nejaké iné…

Sírovec alebo syrovec (!), a čo s ním
Božská huba, sen všetkých maškrtníkov. Jej názov súvisí asi s farbou, no my ju voláme podľa chuti…Keď sa rozvinú listy na stromoch, zbystríme pozornosť, chodíme po krajine ako Indiáni na bojovom chodníku. Syrovec totiž rád mení stromy, na ktorých sa objaví. Pramene píšu, že sa často objaví na tom istom niekoľko razy za sebou, ale naša skúsenosť je iná. Preto pozorne prezeráme všetky stromy, ktoré stretáme. Ovocné a listnáče. Na ihličnanoch nerastie.
Toho roku prišiel až k nám, do sadu pod les, tam,kde pasieme svoje malé kozie stádo. Syrovec/sírovec je jedlý iba dva dni. Potom budete žuvať len tvrdú hmotu bez chuti, môžete čarovať na sporáku, koľko chcete…Musí byť žltá, svetlučká, mäkká, nôž cez ňu prejde ako cez maslo. Vtedy ju berte. Nechajte na strome podhubie, aby mala ešte ako dorastať, môžete potom brať aj naviackrát. Ružová a hlavne oranžová farba značí nejedlosť. Celulóza, br…
(Z jej vynikajúcich vlastností vyberáme: antibakteriálna, protiparazitárna, protikokova, protiboreliová, protirakovinová , rieši črevné problémy.)
My ju varíme dvojako. Hneď si odkrojíme malé tenšie plátky, posypeme bio vegetou a na horúcej panvici takmer nasucho opečieme. Je to obdoba grilovania. Vzniknú vám chutné , ľahko stráviteľné minútky, ktore môžete schrúmať do 10 minút od príchodu domov. Medzitým si nakrájame ďalšie plátky, očistíme mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu , povaríme s bobkovým lístom, celým čiernym korením a bio vegetou( my používame najčastejšie Alnaturu z DM drogérie).Vložíme plátky syrovca a dusíme. Pripravujeme si totiž sviečkovú, oveľa lahodnejšiu než tú z mäsa. Podávame s cestovinami, chlebom alebo knedľou ( my zemiakovou alebo krúpovou, viď predchádzajúce časti Jedlo v karanténe).

Keďže máme zásadu, že jeme len čerstvo pripravené jedlo, podľa možnosti z nášho okolia, podľa možnosti v súlade s požiadavkami tela a zdravotnými tendenciami, naviac rýchlo uvarenými a jednoduchými, dary z lesa a nášho dvora dokonale spĺňajú všetky tieto požiadavky. A keďže kvitne práve baza, ktorej máme u nás vo dvore niekoľko kusov, zalievame si do vysokého pohára kvety a výluhy popíjame počas dňa. Kvet bazy sa dá skvelo zužitkovať aj ako vysmažený na spôsob karfiolu. My sme ho jedávali aj v sladkom palacinkovom cestíčku ako delikatesu.

Ide leto a dary budú pribúdať, predpokladajme, že aj všeobecne v živote a v korone situácii…a že týmto dielom sa seriál skutočne uzaviera. Aj tak ďakujeme za vašu priazeň a parádne ohlasy a fotky. Vytvorilo sa na takmer 3 mesiace veľmi príjemné spoločenstvo ľudí, ktorí sa spájali a navzájom podporovali.

Ďakujeme, že ste. Je nám s vami oveľa ľahšie.“ (Eva Bieliková, Bratislava), „Ďakujem aj za mojich známych za ďalšiu časť Jedla v karanténe. S radosťou som preposlala ďalej…Čarovná kuchárka je čarovná, poučná a vtipná“ (Alica Babjaková, Bratislava), „Opatrujte sa, mám vás veľmi rada“ (Andrea Zemislava Kolesíková, Bratislava)“Těším se na recepty. Zrovna jsem si říkala, že u vaření nechci trávit zas tolik času…“(Marie Živa Štumpfová, Praha), „Ahojte Duchoslav a Weleslawa, Ďakujem za inšpirujúce články. Tiež v tomto období chodievam so sestrou na jarné bylinky. A som vám vďačná za zdravé recepty a pre mňa nový náhľad na využitie bylín a listov v bežnej strave, nielen na varenie čajov…“(Karin Čaroslava, Bratislava). „ďakujem za recepty. Určite v tom pokračujte“!(Maťo Záhradník , Bratislava. )“ďakujem, ste užasniiiii..“(Jana Prevayova, Brezová p, Bradlom), „Mňam, tie recepty sú úžasné, , a doma všetko na prípravu máme…Mne u vás veľmi chutila šošovica s ryžou a tofu, bolo to výborne dochutené.“ (Jarka Diňová, Čeklís), „ˇPozdravujeme vás, chýbate nám už…“ (Majo a Alenka Baranovci, Bratislava), „)Ďakujeme, že ste si na nás spomenuli, my už ako sa ukázali nové bylinky a všetko zelené, čo sa dá zjesť, konzumujeme…“ (Juraj Kučera, Piešťany)“Tie špecle so pšenom boli mňamozné a hlavne rýchle., “ (Eliška Reptová, Brezová pod Bradlom)..a podobne. Ešte raz vyjadrujeme vďaku a potešenie z kontaktu s vami…
A ak by ste mali pocit, že chcete prežiť variace dobrodružstvo u nás v lete, naučiť sa viac a zdokonaliť sa v bylinách a zorientovať v potravinách, varíme aj v lete, ako každý rok: 13. a 14. júla a 6. a 7. augusta. Môžete sa prihlásiť.
Kniha Čarovná kuchárka vyšla od svojho vydania už v niekoľkých dotlačiach, momentálne máme na sklade cca 10 kúskov a dá sa tiež objednať.
Tešme sa z maličkostí, život je zaujímavý a vzrušujúci.
Weleslawa a Duchoslav, Karpatské Slnko, www.krpatskypecuch.org