jEDLO V kARANTÉNE 2.


Priatelia, dnes píšeme pre vás ďalej. Téma jedlo je nesmrteľná, čo v dnešných dňoch poteší, prinášame teda ďalšie správy, ktoré možno pomôžu…


Takže ste zavretí doma,a ak si nechcete dávať posielať jedlo z reštaurácií a pizzerií, čo môže byť nielen nákladné, ale aj neisté z hľadiska nákazy, varenie zostáva na vás. Obvykle pre celú rodinu.
No predpokladáme, že máte nakúpené plus mínus to, čo dnes všetci:teda mraky ryže, cestovín, aspoň 10-15 kg zemiakov, niekoľko balení ovsených vločiek, detskú krupicu,mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, nejakú kapustu (aj niekoľko balení kyslej), cesnak, oleje slnečnicové a olivové (na varenie a studenú kuchyňu), osvietenejší aj orechový či tekvicový, balenia masla, tvarohu, tofu všetkých druhov, krúpy, pšeno, kuskus, pohánku, aspoň 10kg múky (ak pečiete doma chlieb ), džemy a marmelády, kyslé uhorky, med, cukor a soľ (kupujeme tmavý cukor, soľ himalájsku a čiernu-kala namak). Dobré je mať aj zeleninové bujóny (my kupujeme v biokvalite, tak, ako sa snažíme aj všetky horeuvedené potraviny), sójovú omáčku shoyu, kikkoman alebo tamari, umeocot, miso.Smotany kyslé aj sladké (pozor na dátum spotreby)a „živé“ rastlinné mlieka v krabiciach. (V prípade, ako je tento, sa dajú aj vyrobiť doma- z ovsených vločiek, ryže , mandlí aj sóje a orechov. O tom inde…) Do jednej krabice si uložte sójovú drť a sójové kocky alebo plátky , do druhej šosovicu, fazuľu, cícer, sóju, sušený hrach.
My nejeme zvieratá, čiže položku mäso nemáme obsadenú. Vyhýbame sa aj syrom, čiže ani toto nemáme na sklade…Vajíčka máme od našich sliepočiek denne čerstvé. Máme aj nejaké zvyšné jablká z jesene, nasušené huby, orechy. Toto si vy isto dokupujete pravidelne. (My z ovocia len kde – tu banány.) Dobre padne mať aj pudingové prášky, sucháre, čakankovú kávu, kvalitné čaje (donášky fungujú). No a samozrejme, korenie, sušené petržlenové vňate, ligurček, bazalka, hubové korenie, červená paprika (tou nešetrite, je veľmi euforizujúca, teda vylepšuje náladu spoľahlivo, tiež obsahuje veľa céčka, oboje sa v týchto dňoch hodí viac než veľmi), čierne korenie celé aj drvené, majoránka, kmín. Hodí sa aj niekoľko balení paradajkového pretlaku, kukurice, hrášku. Výnimočne si urobte zásobu piškót a možno, výnimočne, horkej čokolády a hašleriek bez príchutí, klasických.
Pokiaľ máte uvedené potraviny doma v dostatočnom množstve, môžete zostať pokojní. Budete sa stravovať trocha stereotypne, ale sýto a zdravo. Všetky jednotlivé zložky zoznamu sú medzi sebou kombinovateľné a viackrát opakovateľné.

Medvedi cesnak obohatí náš stôl


Samostnou kapitolou sú zeleninky, ktoré lezú teraz zo zeme: mladá žihľava, mladé púpavové listy, medvedí cesnak, zádušník. Všetky môžete denne pridávať v malom množstve do polievok alebo príloh. Vylepší to vaše zdravie a dodá tak potrebnú energiu mladého, rozbiehajućeho sa života.
Najbližšie ukážeme kombinovatenosť a jednoduchú prípravu chutných a zdravých jedál …(Keď sme boli v čase gréckej krízy v Aténach, všade v reštauráciách varili ,a mali vypísané na tabuli, Krisis Menu…Tak takéto menu máme na mysli aj my…)
Tešte sa z mličkostí a sledujte našu stránku. Weleslawa a Duchoslav