Rovnodennostné kvety

(článok napísaný pre Lekáreň Iris,bratislava,z celoročného cyklu Byliny,zdravie,obrady…viac tu…)

Bola v piatok jarná rovnodennosť. Naše baby „mokošínky“ ju privítali po dohovore každá na svojom mieste, tam ,kde bývajú:ohňom,ohníkom, obradom, v lese,pri vode, za dedinou,vo vysokých horách…vykonali sme aj my obrad v dubine. Všetci sme dymili, rozjímali,zariekali,bubnovali a pískali za zdravie,rovnováhu,pokoj a vyrovnanie…Po ceste tam či nazad sme zbierali kvety,ktoré v tomto čase kvitnú:rovnodennostnú zmes.

Malé kvety veľkej jari


Medzi čarovné ročné obdobia patrí jar. Je to prechodné obdobie, kedy sa zem otepľuje, vlhkosť sa stráca a pusté a prázdne miesta sa v prírode pomaly zaplňujú. Je to obdobie ako každé íné, no predsa ho ťažko ohraničiť,postrehnúť,obsiahnúť… Niekto si ho ani nestihne poriadne všimnúť a zbadá až rozbiehajúce sa leto. Prírodná sila sa na zimu stiahla do zeme, aby načerpla vlahu a silu pre nadchádzajúce leto. Prírodný kolobeh je pravidelny, vždy hľadajúci rovnováhu a usporiadavajúci veci v postupných pevných krokoch. Sme posledné tvory na zemi, ktoré sa to musia naučiť a ostáva nám neprekonaná technika učenia – pozorovanie.


Prvé jarné kvety
Medzi prvé jarné kvety patri známa a neprekonateľná štvorica: Podbeľ lekársky, Pľúcnik lekársky, Prvosienka,Fialka trojfarebná. Na jar zo zeme vylezie, samozrejme, viac čerstvych rastlín – žihľava, hluchavky,pažitky,cesnak medvedí a mnohé iné. Túto štvoricu však môžeme označiť ako ozajstné kvety, nielen zelené, ale skutočne kvetnaté.
Všetky jarné kvety sú postavené na krehkom základe a obsahujú tekutú substanciu vlhkosti,z ktorej sú postavené. Ich telo je mäké, pružné, obsahuje veľa sliznatych látok vhodných pre lymfatický systém, obsahujú aj malé vzácne množstvo cukrov,šetriacich naše obličky. Po ich usušení nám ostane zväčša skromné množstvo čajoviny veľkej hodnoty. Je možné ich neskôr použiť na prípravu sirupov,lektvarov a čajov. Preto neváhajte, aj malá zásoba vám bude veľkou oporou.


Podbeľ lekársky – je prvý žltý jarný kvet, ktorý najprv kvitne, a až neskôr nechá vyrásť listy. Kvety zbierame v doobedných hodinách, sušíme v čo najkratšomm čase a skladujume v dobre uzavretých tmavých nádobách. Čerstvý ho zalievame vodou max 50stupňov 3-5 kvietkov na šálku – pomáha čistiť horné dýchacie cesty a prečisťuje zrak.


Pľúcnik lekársky – sám názov napovedá, že rastie ako pomoc pri pľúcnych problémoch, účinný je však ako podporná liečba pri hemoroidoch a kŕčových žilách. Zbierame ráno, sušíme pri vyšších teplotách. Zmiešaním silného pľúcnikového odvaru s cukrovým nálevom dostaneme účinný pľúcny sirup nielen výbornej chuti, ale aj čarovných účinkov. Zlepšuje priechodnosť pľúc, ak sa po prechladnutí neviete zbaviť pokašliavania.


Prvosienka – má podobné kvety ako pľúcnik, len rastie na iných miestach a je to slovenský klenot jarných kvetov. Obľubuje skalné stráne a kamennú pôdu .Je to silné psychické, pohodové sedatívum na nervový systém. Deti po ňom dobre a dlho spia. Nakladaný s cukrom pustí účinné tekuté látky, čím vznikne lahodný sirup, ktorý treba udržiavať v chlade. Lieči horné dýchacie cesty, sťahuje z nich oheň a zápal. Je vhodnou doplnkovou čajovinou k pľúcniku a do všetkých ukľudňujúcich čajov.
Fialka trojfarebná – patrí medzi najaromtickéjšie jarné kvietky, ktoré vyťahujú zemskú esenciu na povrch a doslova omamnú vôňu šíria po vetre, ako lotos vyrastajúci z bahna. Patrí mezi jemné kvietky, ktoré oživia náladu, vône i chute. Používa sa do pľúcnych čajovín.


Všetky štyri kvety zbierame v ich tmavej podobe, pretože opelené kvety bývajú bledšie a rýchlo strácajú účinné látky. Zlepšujú kondíciu slizníc a zlepšujú jarnú imunitu. Potvrdzujú pravidlo, že čo je malé a krehké, sa zmení na velké a pevné, čím sa , samozrejme, myslí naše zdravie.
Nezabúdajte sa prejsť po lúkach, lesoch , než ich pohltí tieň listov a silné slnko nám bude pripadať ako nepriateľ. Prejdite sa k vode, jazerám, pozorujte svoje okolie, aby ste sa niečo naučili a vedeli si veci postupne a trvalo zorganizovať – pre dlhý a zdravý život.

Duchoslav a Weleslawa