Posvätné znaky

Posvätné znaky na tele
Koncom leta nám zavolala Stanka. V hlbokej osobnej kríze si pýtala radu, aký posilňujúci znak si má dať vytetovať na chrbát, na oblasť chrbtice. Áno, chce starý slovanský symbol, čo je úplne logické, pretože Stanka bola u nás v lete na Mokošíne a pokračuje vo svojom duchovnom vzdelaní v našej Škole nového života, ktorú sme otvorili aj tento rok. Je zameraná na naše staré dejiny, zručnosti, magický výcvik a duchovný odkaz predkov…

Áno, uhádli ste. Hneď v prvej vete som ju odrádzala od tetovania. Nie nejako výrazne, ale vzhľadom k nezvratnosti tohto úkonu celkom jednoznačne. Bola však zjavne rozhodnutá. Tak sme prešli k znakom, ktoré videla aj u nás na stavbách a na predmetoch. Vybrala som pre ňu teda znak hadej sily,s neustále sa obnovujúcou energiou, zároveň so symbolikou polarity (dva prepletajúce sa vlnovky) a duchovným vzostupom ako cieľom (korunka na hlavách – znak Hadieho kráľa). Hádam jej pomôže „kryť chrbát“ v zložitosti situácie, v ktorej s nachádza, a navyše bude pre ňu zdrojom sily… No podľa toho ako riešila problém doteraz, ešte pred tetovaním, je jasné, že spomínaný úkon bude iba vonkajším prejavom jej smerovania. Zvládla by to celé aj bez neho.
Je zarážajúce, koľko ľudí je dnes potetovaných. Veľký boom kerkovania z deväťdesiatych rokov zažíva posledných možno päť rokov svoj vrchol. Vynorila sa aj rada vtipov na túto tému, všimli si to aj fejtonisti… a vidí to aj bežný človek. Ako sa hovorí, na veku nezáleží – o pohlaví ani nehovoriac. Momentálne, podľa nášho odhadu, „letí“ pokreslená ruka. (Tam to vidno totiž najviac, keď odhliadneme od tváre… ale počkajme si, všetko bude.)
Prečo?
Vôbec nechceme moralizovať, je to naozaj na rozhodnutí každého, ako sa bude správať k svojmu telu, a k svojej koži. Lebo toto sa nedá oddeliť – koža je orgánom tela, a aj keď sa niekto rozhodne po čase tetovanie dať odstrániť, v aurickom obale, teda v každodennej skutočnosti človeka, jestvuje stále.Tetovanie je totiž voľbou nastálo. Má zásadne meniť status, telo, dušu. Prezrite si galériu na svojej koži a premýšľajte… Ste bytosťou na duchovnej ceste? Venujete sa hĺbkovo dejinám s duchovným odkazom nejakej dávnej kultúry? Ste otrok,väzeň, porazený v boji? Patríte k niektorej z ešte žijúcich prírodných (tzv.primitívnych) kultúr? Prechádzte vo svojom živote zmenou, kde je nutné zasvätenie? V týchto prípadoch chápete, čo robíte. A s výnimkou postavenia otroka, väzňa či porazeného v boji vám isto nie je jedno, čím vás budú tetovať. V starých dobách sa presne vedelo zloženie farieb, vnášaných pod kožu. Výťažky z rastlín, popol, materské mlieko, krv… Už pri tomto výbere je jasné, že aj zloženie „nosičov“obrazca – znaku podliehalo zvláštnym nárokom. Aké majú zloženie farby dnes? V certifikovaných salónoch,samozrejme, hygiena a nezávadnosť podľa predpisov, ale pochybujem, že by sa niekto zamyslel nad iným kritériom, než je odtieň farby obrazca. (A či jednofarebne alebo viacfarebne.)Vzory vyberajú podľa prekladných návrhov v katalógu a biele vrany v tejto profesii – práca so starými pôvodnými symbolmi alebo výtvarne autorsky vytvorený znak , šitý na mieru, sú vo výraznej menšine.
Idete s kožou na trh
Hromadný výskyt tetovaných ľudí v našej krajine, a aj vo svete, vypovedá o hlbokej duchovnej kríze spoločnosti. Poznáte to pravidlo v ženskom svete – keď nemôžem či nemám silu zmeniť svoj život, mením aspoň účesy a farbu vlasov – tak tetovanie je vyšší stupeň spomínaného pravidla. Tetovanie často značí túžbu po zmene, inakosti. Alebo, naopak, splynúť s (tetovaným) okolím. Nájdu sa, samozrejme , aj masochisti, ktorí milujú utrpenie, a časť ľudí svoju bolesť aj vychutnáva (!) Osobne si myslíme, že bolesti, ktorú si nevyberáš, je i tak dosť, tak načo ju ešte vyhľadávať „vo svojom voľnom čase…“
No a tí, čo sa trocha zamýšľajú nad svojimi činmi, musia s bolesťou rátať, a možno práve toto je pre nich zasvätením, ktoré v dnešnej dobe tak veľmi chýba, prechodovým obradom. Prizrite sa dobre svojmu „tetovačovi“: je to on? Tomuto človeku s dôverou zveríte svoju kožu? Je to on, čo vám má obradne poškodiť telo? Ste tu správne? Lebo to nie je ani šaman, riadiaci sa zvláštnymi obradmi a spôsobom života s výraznou psychohygienou,, ani vybraný jedinec v base, ktorý vám symbolicky odovzdá kľúč od spoločenstva „vyvolených“. Nezabúdajte, tu ide doslova o kožu. Nesiete svoju kožu na trh. A by mali vedieť, na aký trh a čo vás to bude pri konečnom zrátaní stáť.
Text:Karpatské Slnko, Weleslawa a Duchoslav

 

 

Pridaj komentár