OslAva a oBrad zimNého SlnoVratu 2018,snímKy BoRisLaw

Stáva sa z toho už pravidlo:veľké sviatky Kola roka slávime ,držiac prsty“na tepe vesmírnych síl“,teda presne v deň,kedy sa naozaj dejú.Teda napĺňame zásadu,že sa prispôsobujeme mohutným silám Prírody,a nie tomu,kedy „ľudia môžu“.Teda neprechyľujeme obrady k víkendu,kedy majú ľudia voľno v práci. Riskujeme,že sa nás zíde v lese pri obradnom ohni menej,no div sa svete,takto veci nefungujú! Tí,ktorí ctia vesmírne zákony, prídu napriek všetkému a kamkoľvek…Nexh je to aj na druhom konci sveta. A je ich možno viac,ako keby sme do tejto udalosti vložili ohľady ľudskeho času. Toho roku prišla z Prahy Živa,a to vlakom…alebo baby rovno z práce Považskej Bystrice,z posledných síl,aj s malými deťuchami. Tradične Biela zo Zázrivej,a nazad v ten istý deň nocou do domčeka,priložit do piecky. Boli priatelia z okolitých kopaníc, z Bratislavy,Piešťan,od Trnavy, Čeklísa, Bytče, Vrbového,Pezinka, Prievidze, Senice, Serede. Unavený Borislaw,ešte ani nestihol vybaliť z mesačnej cesty po Patagónii („toto si nechcem nechať ujsť!“) Zima ,nezima,sneh,mrznúci dážď, lejak, nič nemôže prekaziť najnádejnejší večer v roku…Mal všetko,čo k nemu patrí, aj vŕzganie snehu pod nohami a predsplnové osvetlenie krajiny. Bol veselý a čarovný, štedrý nadmieru, radostný a dial sa „sám osebe“.My sme ho len nasledovali.A keď sme vydymení a s chodidalmi špinavými od pahreby slnovratového ohňa po takmer piatich hodinách opustili les, oslava pokračovala u Dobromily v myjavskej čajovni.Až do rána,teraz v zime, nie bieleho…Pekné sviatky nám všetkým!

Ďakujeme za skvelý slnovrat – chalani z kopca ???(Roman,Jozef,Andrej,Matej,Šimon)

ĎAKUJEM Vám. Som vďačná a nesmierne rada, že ste súčasťou môjho života ❣️Ladiva,Bratislava

Ďakujeme aj my veľmi. Bolo nám krásne opäť svami. d&d ❤️(MáčoVskí,Sereď)

Uf chvála bohu som šťastne dorazila domov…prajem vam spokojne a požehnane tieto sviatky,by ste dobre oddychli,novych sil nabrali a vela zdravia a lasky medzi sebou mali ?. Ďakujem za silne veci,čo cez vas ku mne chodia. Biela. ?(Zázrivá,Šútovo)

Uz sme doma, bolo to super, dakujeme. pre mna to bolo fakt z poslednych sil. A amalka plakala, niekde nam vypadla jej hackovana mys. Asi hore pri stole. ak ju najdete dajte mi prosim vediet. diky moc, dobru noc a pekne sviatky. ada (Janošková,Gabika Fapšová a deti,Považská Bystrica)

AhojteMILÍnaši, nestihli smeSAvcera tak uplne rozlucit, moja osádka ma uz hnala a ja som vedela, ze nas este caka 2hod. cesta domov, tak aspon takto somVASchcela este pozdravitA podakovatZAvcerajsiSLNOvrat.vôňa OHŇA v mojichVLASOCHmi ho stale pripomína.s vďakou, zuna(a etelka a amalka,Bratislava)

Pozdravujem z Orešian, cestou 2 srnky výra, mačku,kocúra a líšku.Pahreba ešte hreje.

Vďaka a dobru noc,Vierka,Bratislava-Orešany

..noc …pre mna magicka…dojemna…davajuca odpovede ….jasnost…istotu..???dakujem Daga

Ešte raz ďakujem,bol to pre mňa silný zážitok!Mija,Piešťany