Mopsov divoký blog III. Sviatky

U nás na salaši to vždy vyzeralo ako na sviatky. Všade bola hojnosť jedla a pitia.Oslavovali sme každý úspešný deň, kedy sme ochránili stádo. Jedlo mi bolo celkom ľahostajné a brala som ho skôr z nutnosti zachovania tela. Bola som obrovský čuvač. Dnes som malý , svalnatý, krásny, inteligentne vyzerajúci Mops. Som úplne tichá, nenápadná a rovnako nebezpečná , stále vzbudzujúca rešpekt a obdiv. Kto ma pozná, vie, o čom hovorim.

Takže sviatky. Sviatkom môžme označiť každú, najmä však duchovnú osvietenú činnosť, smerujúcu k naplneniu misky pre psa. Pokiaľ miska nie je naplnená, nedá sa hovoriť o sviatku.Je to ako dnešný folklór, ktorý je len formou, nie obsahom. Deň môžme rozdeliť na niekoľko podstatných častí:

1.Pred sviatkom – je to dlhý čas večnosti, smerujúci k zániku, úpadku ducha i tela, čas márnosti a večnej prázdnoty. Trvá celú večnosť.

2. Počas sviatku – miska je plná jedla a inteligencia psov rastie každým naplnením. O tibetskej miske už kedysi vyšla porovnávajúca odborná štúdia, ktorú si pripomenieme v krátkom čase. Prijímanie obetiny sa robí rýchlo, bez okolkov a zbytočného lipnutia – skrátka jedlo treba rýchlo zhltnúť, aby neobschlo a nepokazilo sa. Úlohou mopsa je zachrániť všetko jedlo.

3. Po sviatku – nasleduje leštenie prázdnych misiek. Mopsovia sú špecialisti v čistení misiek všetkých druhov. Dokážeme vyleštiť aj ten najšpinavší riad. Máme na to veľký jazyk a ešte väčšie oči a nič nám neujde.

4. Medzi sviatkom – je možné ľubovoľne tráviť osobný voľný čas, najmä sledovaním okolia, dohliadaním na bezpečnosť kuchyne a s ňou spojených oblastí. Akýkoľvek pohyb hrncom, či šušťanie sáčku je božským znamením blížiaceho sa sviatku.

Obvykle sú dva hlavné sviatky dňa. Prvý by sa mal sláviť ihned po prebudení. Mal by byť väčší ako ten z predchádzajúceho dňa.Na tento fakt Pecúchovia často zabúdajú a často to trvá aj hodinu, ako vstanú, než nám dajú jesť. Mňa ako uctievača pôvodných sviatkov nezaujíma ich čaj ani zakurovanie v peci, či dokonca iné práce, ktoré ich len odvádzajú od pravej cesty. Deň má začínať plnou miskou, inak ani nevstávam.

Druhý sviatok je večer. Mal by trvať dlhšie a mal by byť väčší ako prvý sviatok. Znovu nechápem, prečo to nie je načas. Druhý sviatok by mal byť v podstate aj trikrát za večer, pretože sa blíži noc.

Sviatky musia mať stúpajúcu tendenciu a obsah misiek musí byť plnší a plnší. Iba tak porastie inteligencia, krása a mocnosť vašich domácich miláčikov. Ako hovorí moj blízky príbuzný kocúr Gagana: „Kocúr nikdy nieje tučný,je len mocný. A ja chcem byť najmocnejší.“

Takže prajem pekný deň a lúčim sa s vami na ceste k duchovnému vyprázdneniu misky.

Pridaj komentár