Drogy v obradoch

 

OBRAD A DROGY

V niekoľkých predchádzajúcich článkoch sme písali o posilňujúcich prvkoch obradov. Teda o odeve, bubne, píšťale, jedle a dyme.
Nemôžeme sa však tváriť, že sa do sféry obradoslovia neprepašovali aj prvky, ktoré tam nepatria. Najtvrdošijnejšie si hľadá pri obradnom ohni miesto droga. Tvári sa, že k obradu patrí odjakživa.Ba tvári sa dokonca ako jeho POSILŇUJÚCI prvok. A sú zdroje, ktoré budú tvrdiť, že droga je základom každého obradu.
Toto sú rozšírené, publikované, často opakované a, samozrejme, aj praktizované teórie. Je dobre o nich vedieť a tiež vidieť, čo je za nimi.
SLEPÁ VETVA
Drogy majú svoju farbu a vôňu. To vás vždy dostane. Droga vás studí na hornom podnebí ako vôňa prvého snehu, je v jej vôni i chuti čosi kovové, súvisí to s pocitom večnosti, čo sa stále snažíte popísať, zistiť, zaradiť, Je to tá vec, čo vás bude nútiť stále opakovať stretnutie s drogou, lebo sa ju budete snažiť pochopiť. A to je tá pasca. Drogu nepochopíte nikdy. Ona nie je stvorená na chápanie, ale na užívanie. Či je to tabak alebo heroín či alkohol.
Droga je naozaj slepá vetva duchovného života – i slobody. Kto vníma prírodu a jej zákony zrodu, vývoja, zániku, vyvažovania a rovnováhy, neobľúbi si drogy. Bude sa im vyhýbať, lebo mu nič nemôžu ponúknuť. Droga nie je partner na výmenu energií a vzájomné obohacovanie sa, je sama osebe a nedelí sa. Iba prijíma. A ak výnimočne vymieňa, cena je neprimerane vysoká…A doživotná.
Je to skúška. Chyták. Hneď na prvom medziposchodí.
Priveľa „alternatívnych“ , i duchovných, prechádza alebo prešlo Cestou drogy. Pre veci neznalého nováčika už navždy bude značiť prírodné a alternatívne aj narkomanské – po tom, čo má možnosť vidieť a zažiť na rôznych oslavách i súkromných ….na kopaniciach alebo lazoch či samotách. Alebo veľkých festivaloch, akými sú aj tie vychvaľované.
Alebo na obrade.
EXTATICI V POPREDÍ
Pripustenie tejto možnosti (zhuliť sa alebo vypiť si )na obradno – oslavnom stretnutí značí celkom si zatvoriť dvere k porozumeniu samého seba v Prírode – napriek tomu, čo vám budú hovoriť všetky indiánske či iné zasväcovacie knihy. Prichádzajú z iného sveta, než je ten náš. Toto ustojí málokto.
V starých spoločnostiach alebo v tom type a časovom období, duchovnej kultúry, ktoré nás zaujíma, bol pre kontakt s inou skutočnosťou cez drogu vyčlenený šaman, médium (dodnes v Tibete napr. ) Ostatní boli pri zmysloch, triezvi a bdelí a pozorne sledovali jeho počínanie a vyjadrenia.
Byť takto „postihnutým“a „vyvoleným“ nebola žiadna slasť, naopak. Bolo to utrpenie. Nik mu ho nezávidel. Život šamana totiž podliehal mnohým obmedzeniam, zvláštnym príkazom i zákazom.Bol často izolovaný od spoločenstva. A od mladosti prechádzal pre bežného človeka veľmi nepríjemným a nezaujímavým výcvikom… V dnešnom období instantnej ezoteriky, aby sme použili slová klasika, sa však práve extatici tešia pomýlenému záujmu „obyčajných smrteľníkov“.
BDELOSŤ A JASNOZRIVOSŤ
Dostávame sa k vysvetleniu toho, prečo je pre nás táto téma nevďačná: my sa drogám vyhýbame, no prevažná väčšina ľudí okolo nás nie. Nedá sa povedať, že by naša obľúbenosť kvôli tomu vzrastala, naopak. Takže na naše obrady s čistou hlavou radi chodia okrem tých, čo im neprekáža obmedziť sa v napr. alkohole, i vegetariáni, ľudia s malými deťmi, a abstinujúci narkomani…Všetci spomenutí sa cítia na našich podujatiach bezpečne. Glg obradnej medoviny z rohu v spoločnom kruhu za popíjanie nepovažujeme, navyše veľkú časť z nej zhltne obradná úlitba predkom do ohňa. Veľa ľudí upitie si z rohu aj iba naznačuje.
Nájsť dnes niekoho s vyrovnaným vzťahom k droge je zázrak – a je to na zváženie, pretože väčšina ľudí má problém udržať sa v realite aj bez drogy…Namiesto posilňovania súdnosti a bdelosti však dávajú prednosť ešte väčšej miere úletu. Byť duchovný značí byť bdelý, a s drogou sa bdelosť a jasnozrivosť vylučuje. Zrelý človek drogy nepotrebuje a s nezrelým urobí „rýchly proces“.
Pri obradoch, ktoré sú skutočné, a nie iba hrou na niečo a bezduchou formou, je požívanie omamných látok aj nebezpečné. Keďže sme si vedomí, že napájanie sa na prastaré energetické polia našich predkov nie je hra o fazuľky ani voľnočasová aktivita na nedeľné popoludnie, drogy prísne zakazujeme. Tam, kde sú všeobecne povolené, napr.sa veselo popíja – často to býva na slnovratoch, ide o poklesnutú formu a neškodnú parafrázu bez sily na skutočný živý obrad. Tam strácajú účinnosť aj veštby a všetky úkony,viazané na obrad. Dopad to môže mať aj na silu prijímaného mena alebo podstrižín. Prijatá droga oslabí aj celok, identifikuje ju napríklad zvuk húkadla-vzdušnej čistiacej metly, ktorá pri niektorých ľuďoch „onemie“…

ČISTÝ CIEĽ,ČISTÉ PROSTRIEDKY
Obrady prírodných spoločenstiev, ku ktorým rátame aj našich predkov, s pridanou hodnotou introspekcie a osobnostného posunu, vylučujú drogu ako urýchľovač a transformátor. Táto možnosť na napojenie sa na čarovný pradávny Kruh na základe živlov a vesmírnej rovnováhy vyžaduje čistotu úmyslu a prostriedkov,tak, ako je čistý aj konečný cieľ.
Závislosti z mesta sa preniesli na samotu. Aj v mojich  knihách o „divokých“ sa stále pasujem so svojím svedomím – podaktorí ľudia v nej mali na svojich začiatkoch s drogami veľmi blízky vzťah. A priveľmi častý…Určite z nich nie sú abstinenti ani teraz. Presvedčilo ma, ako žijú dnes a čo dokázali…drogy sa pomaly dostali na nízke priečky ich hodnotového rebríčka., Polovica ľudí z Divokých 1,2 boli i sú aktívnymi užívateľmi drog povolených i nepovolených…(Ani ja, keď som ešte žila v meste, som sa im nevyhýbala, hovorím teraz o alkohole, káve a cigaretách, no závislosť som si nevypestovala…Preto tému poznám dosť dobre, nepíšem o niečom, čo mi bolo cudzie. A práve preto tak trvám na živote bez ovplyvnenia drogou. Akoukoľvek. Chcem vidieť jasne, a drogy túto cestu veľmi znejasňujú a ešte aj predlžujú, hoci „zasvätenci“ vám budú tvrdiť presný opak. )
Divoký neznačí opitý ani zhulený. Môže sa stať, že sa niekto, kto má rád slobodu, zachytí aj v týchto pasciach. No musí rozoznať, kedy z nich vyliezť…
Divoký je totiž vedome odmietajúci akúkoľvek pascu a návnadu. A droga je návnada ako sviňa. Bez ohľadu na to, či sa užíva v krásnej prírode alebo mestskom byte či klube. …
Nik ma nepresvedčí, že alkoholik z lazu je divoký. Nech je aj Slovan, bijúci sa do pŕs tri razy denne, pravda je iná. Miesto pre slobodu obsadil v jeho duši už iný Majster. Volá sa Slivovica alebo tak nejak…

Pridaj komentár