O kozách trochu inak

Kozí mýtus alebo Ako chovať kozu , aby sme nezabíjali

(Článok o koseni súvisiaci s chovom…)

Mnoho ľudí dnes uvažuje nad tým, že by chovali okrem, psa, mačky, sliepok koňa i kozu. Chovať kozu však nie je – a je – ľahké chovať. Ako sa hovorí „Koza, to je prakticky ovca s mozgom“. Rohaté kozy ako diablove plemeno boli veľa razy zatracované a opovrhované. Dnes však za ich mlieko v obchodoch platíme slušné peniaze pre jeho zdravotné účinky, ktoré tu nebudeme popisovať, zameriame sa skôr na chov kôz tak, aby ste to prežili šťastne, aj vlk sýty aj koza celá.

Mlieko

Aby ste mali mlieko, musíte mať vaša koza kozliatko. Dobrá koza vám dá minimálne liter mlieka denne. Pokiaľ nemáte kozu, ktorá je vyslovene na mlieko, a dá vám aj 3 či 5 litrov , čo je už extrém. Mlieko môžete piť sladké, kyslé, srvátku, jesť syry, tvaroh sladký a kyslý, bryndzu. Mliekom môžete kŕmiť mačky, sčasti psov. Skrátka mlieka budete mať pre seba dosť. Ako dlho? To je správna otázka.

Koza dáva najviac mlieka po treťom pôrode. Prvé dva mesiace je samozrejme slušnosť nechať mlieko kozliatkám (obsahuje aj výživné látky pre kozliatka, tak pozor,ak ho pijete, aby vám rohy nenarástli) a postupne si brať pre seba viac – matka kozliatka sama odstaví.

Tu vzniká prvá etická otázka brania životodarného mlieka mláďatám.

Ďalšia vec je dojenie. Kozu treba od jari do jesene dojiť dvakrát denne. Kedy si ju naučíte, vtedy to bude čakať, preto treba rozumne zvážiť, aby ste nemuseli skoro vstávať. V zime stačí raz denne. Bez dojenia deň isto vydrží, v zime aj dva. My sme našu kozičku Šárku nechali, nech si pije, koľko sa jej chce do 6mesiacov, dnes je z nej veľká urastená koza , ktorú len tak nevidíte, lebo ľudia odstavujú už po mesiaci a kozliatka šmyk pod krk nožom a šup do hrnca, čo sa nám, vegetariánom , prieči.Alebo ukradnú mlieko mláďaťu predčasne a ono zostane malé a slabšie, ako keby malo , koľko si zaslúži.

Koza je schopná si ten liter mlieka denne ponechať dva až tri roky v závislosti na opatere. Po ôsmom splne v roku totiž u kôz začína ruja a trvá do pol zimy(je to samozrejme individuálne). Ruja, kedy sa to fakt nedá počúvať a vaša koza doslova zháňa capa, trvá tak tri dni.

Pyramída – alebo mlieko znamená smrť

Pokiaľ kozu pripustíte v tehotenstve, stratí mlieko a po pôrode ho zas nemôžete nejaký čas piť, čiže je jednoduchšie si mliečnu kozu ponechať a máte viac mlieka ako ľudia, čo tvrdia, že bude málo mlieka bez kozliatok. V skutočnosti im ide o mäso, a teda o možnosť si niečo zabiť. Je pravda, že s kozami je to pyramídová hra a z jednej kozy ich máte mnoho. Desať kôz vám teda na jar dá najmenej 10 kozliatok a viac, čiže ich bude možno aj 30. Tu už končia vegetariánske zásady, keď to sem domyslíte, kozu si nevezmete. Veď kto by rezal také krásne stvory?

Druhá možnosť je dobre sa o ňu starať a ona sa postará o vás. My sme si vzali kozy, aby nešli na mäso. A mama Vasilisa nám už druhy rok dáva mlieko. Jej dcéra ,čo pri nej vyrastá, je jej prvá zo štyroch, ktorá sa dožila roka. A dnes je z nej krásna, mohutná, takmer dvojročná koza. Matka sa pozbierala a je to silná a múdra koza.

Strava pre kozu

Koza vie presne, prečo je vyberavá.Pokiaľ môže, živí sa drevinou, teda, stromčeky, kríky, kôra, až potom tráva a pod. Mieša pre vás byliny a dreviny tak, aby malo mlieku tú správnu energiu. Na zimu stačí pre kozu asi 10m sena, ktoré hravo zvládne jeden človek sám ručne prichystať. Pokiaľ však máte možnosť kozy pásť, stačí vám aj menej. Pri kŕmení si treba uvedomiť, že všetko, čo koza zje, ide hneď do mlieka, ktoré budete piť. Teda ak jej chcete dávať veci z vášho kuchynského odpadu, musia byť čisté, žiadne chemicky ošetrené, čiadne zvyšky s kopou éčok.

Na zvyšovanie dojivosť sa kozám pri dojení dáva trochu obilného šrotu. Nie je to však nutnosť. Koza tiež potrebuje trochu kamennej soli a hlavne vodu. Čim viac do nej dostanete, tým viac bude mlieka. Pokiaľ nieje strava šťavnatá , vodu potrebuje.

Pasenie, výcvik a práca kozy

Budete sa diviť, ale koza je veľmi inteligentné zviera. Má na to veľa predpokladov. Má čas na premýšlanie a veľmi dobre vidí. Koza je vaša sociálna kontrola. Kozy sú schopné naučiť sa niekoľko základných povelov ako privolanie podľa mena, ohlásenie sa podľa mena, voda,fuj nežer tie maliny a podobne vedia celkom isto, len tento povel plnia málokedy. Koza je stádové zviera, teda uznáva istú hierarchiu a právoplatné stanovy podľa posledne zvoleného vodcu stáda. Kozy je možné naučiť na vychádzky a výlety. Je možné s nimi putovať po krajine ako s pojazdnou mliekarňou. Niekedy sú bdelšia ochranka ako pes. A na Myjave na Polianke koza skoro psa zabila, do zubov ho schytila, o zem obúchala a zahodila. Dlho sa liečil, ale prežil. Naš čuvač sa medveďa nebojí, ale kozu vždy obíde. Rohaté sa dobre bránia a psov sa neboja.

Kozu je dobré zamestnať, napríklad čistenie pozemku a lúpanie polien im ide dobre. My máme takú koziu lúpačku. Za dva dni je drevo zbavené kôry. Kozy sú schopné aj ťahať a po krátkom výcviku zvládnu ťahanie vecí či malých vozíkov. V Belgicku to má tradíciu a kozie záprahy sa však postupne vrátia aj na Myjavu.

Koza je proste bytosť, člen vášho spoločenstva a musíte si ju vážiť. Robí toho pre vás tak veľa.

Pridať nový komentár

Komentáre

7. apríl 2013 – 11:58 — Mirka (bez overenia)
málo mlieka?

zdravím vásja som s vami už písala minulý rok ale zrejme nepamätáte.. vtedy sa nám kozička mala okotiť ale nakoniec kotná vobec nebola.. ale sme si ju nechali a na jeseň znova pripustili a po veľkom dohadovaní či to vlastne vyšlo a negatívnom zhodnotení dedinských chovateľov prišli na svet dve kozičky.. pôrod v pohode.teraz majú 4 dni, sú živé a zvedavé, objavujú maštaľ a utekajú spoza ohrady.. ale mám trocha obavu lebo sa mi zdá že ich mamka má dosť malé vemeno (zboku jej ho ani nevidno ako daktorým kozám čo im to tam prevísa). chodia piť ale potom im už nedá, mám pocit že by zvládli viac.. chcem sa opýtať či to nechať tak, či myslíte že toho mlieka bude mať časom viacej alebo či tie malé nejako prikrmovať.rsp. čo dávať koze?počasie ma hnevá lebo okrem zelených listov z tesca sa teraz naša kozenka k čerstvej tráve nedostane, máme len seno a nejaké tie mňamky z domácnosti.vďaka

odpovedať

10. apríl 2013 – 13:28 — pecuchovia
Re:malo mlieka

ZDRAVIME TA MIRKA prepac,ze reagujem az teraz ale nemame stale zapnuty pocitac. ak by si meilovla alebo volala odpovedame ihned. 1.koza koji mlade nonstop aj v noci takze nemozes odsledovat kolko ma mlieka naozaj. vskutocnosti ho ma viac nez stihas vidiet. 2.koza ma vzdy mlieka dost. na rozdiel od ludi vie presne co robi a vie mlieko vedome aj zadrzat ci si spustit laktaciu. takze ver koze a vsetko bude v pohode hlavne ziaden strach. 3.viac mlieka nebude zo striekanej tesco vnate.! Kozu mozes tak otravit. 4.zelena je vzdycecina borovic,smrekov ma vel vitaminov a likviduje parazity. takisto vela bazoveho dreva najma kora je zaklad. 5.vela Vody a ak chces daj jej repu alebo mrkvu mozes jej dat aj trochu psenicneho srotu ale fakt len trochu. 5.mlieko pre teba zacne az ich zã odstavovat. po 10dnoch uz by si mala oddajat rano a vecer,len z principu,aby si vyzerala ako hladne kola co chce mlielo. Hadam ti toto pomoze.pripadne sa ozvy kedykolvek. kozliatka treba trenovat na chytaniie do ruk aby si zvykli na cloveka. mame o tom napisanu knizku. duchosav

odpovedať

12. apríl 2013 – 21:40 — Mirka (bez overenia) Nové
dakujem..jooj ich zvykať

dakujem..jooj ich zvykať netreba..velká koza je mazna čo sama nevydrží ani na paši a tie malé sa tiež neštítia potutuľkať 😀 tá kniha ak je tu na stránke tak určite pozriem.

odpovedať

10. apríl 2013 – 8:57 — pecuchovia
Re:malo mlieka

ZDRAVIME TA MIRKA prepac,ze reagujem az teraz ale nemame stale zapnuty pocitac. ak by si meilovla alebo volala odpovedame ihned. 1.koza koji mlade nonstop aj v noci takze nemozes odsledovat kolko ma mlieka naozaj. vskutocnosti ho ma viac nez stihas vidiet. 2.koza ma vzdy mlieka dost. na rozdiel od ludi vie presne co robi a vie mlieko vedome aj zadrzat ci si spustit laktaciu. takze ver koze a vsetko bude v pohode hlavne ziaden strach. 3.viac mlieka nebude zo striekanej tesco vnate.! Kozu mozes tak otravit. 4.zelena je vzdycecina borovic,smrekov ma vel vitaminov a likviduje parazity. takisto vela bazoveho dreva najma kora je zaklad. 5.vela Vody a ak chces daj jej repu alebo mrkvu mozes jej dat aj trochu psenicneho srotu ale fakt len trochu. 5.mlieko pre teba zacne az ich zã odstavovat. po 10dnoch uz by si mala oddajat rano a vecer,len z principu,aby si vyzerala ako hladne kola co chce mlielo.

Hadam ti toto pomoze.pripadne sa ozvy kedykolvek. kozliatka treba trenovat na chytaniie do ruk aby si zvykli na cloveka. mame o tom napisanu knizku. duchosav

upraviť

odpovedať

27. január 2012 – 15:34 — lienka (bez overenia)
Ahojte pecuchovia, naozaj

Ahojte pecuchovia, naozaj super clanok – konecne nejaka osviezujuca zmena po „vsednych“ info o kozach, ktore su na nete – kolko ma merat, kolako vazit taka spravna koza… (to ma vlaste nijek extra neazujima…)….aj reakcia na komentar o strate mlieka bola pre mna poucna, potvrdila nase domace diskusie na tuto temu…nam sa teraz stala takato „prekerna“ vec s kozami: konecne sme sa dockali a obstarali si dve kozy (povedne sme isli pre jednu, ale to uz je iny pribeh :-)). Nepresli ani dva dni a jedna z nich – Pekna – porodila krasne kozliatko. Ostali sme samozrejme v soku, kedze sme ani netusili, ze je tehotna (ani baca to nevedel, ktory nam kozy predaval :-)), zacali sme hystericit, ze maju v domceku zimu a co budeme robit… no klasika… nakoniec sme sa rozhodli „nechat vsetko na matku prirodu“, my, dvojdnovi chovatelia, a kozliatko zatial krasne preziva, nechceli sme ho chytat, aby nenapachlo nasim „smradom:-)“,ani kozenky sme este nejak nechytali, lebo sa nas este boja, tak ich nechceme stresovat… no… ale nevieme, ci je treba Peknu dodajat, alebo nie. Ked vychadzame z ludskej laktacie, vieme, ze na zaciatku ma tendenciu sa matke tvorit nadbytok mlieka, ktore, ked sa neodstrekuje, moze sposobit mastitidu. Je to tak aj u koz? Treba Peknu dodajat? Ak ano, od kedy? Kolko krat za den? Dakujem velmi pekne 🙂

odpovedať

27. január 2012 – 20:25 — pecuchovia
zdravime ta lenka

Zdravime ta To co pises o zapale vemena je pravda,avsak ako to riesia take srnky.pokial kozliatko pije je to v pohode.treba to sledovat. navyse zhruba 10–14 dni je mlieko tzv mledzivo co obsahuje hormony,proteiny. Je to tak vyzivne,ze by ti brada narastla aj s rohami. po tych 14dnoch treba zacat oddajat,lebu mlade uz maju zuby cize pristup k vemenu moze mamka blokovat.. mlade treba chytat do ruk co najviac nech si zvykaju na ludsku manipulaciu. kludne doved aj deti skratka nech sa tzv socializuju. ulachci ti to neskorsiu manipulaciu s kozou. usi ti doverovat. samozrejme pomale pohyby usmievat sa. mamku obchytkavat kolko ide. matka sa bude cistit nejake dva tyzdne. porodne cesty ostavaju otvorene,sikovny cap by to mohol zneuzit a mas po mlieku. Mladym staci sucha podstielka zavetrie samozrejme strecha. V polootvorenych mastaliach sa nezdrzuju parazity,je im tam zima. vysoke ohrady proti mladym nase sskacu aj pol metra na piaty den. krmit mozes aj haluzinou kolko mas,obsauje trieslovyny nici parazity. do kozy to planuju vzdy porod na najvacsiu zimu,preziju len najsilnejsi. a vsetko ostatne je lepsie. odkial si? Zdravia Weleslawa a Duchoslav

odpovedať

21. apríl 2012 – 11:20 — maťo (bez overenia)
oddájanie

Mne sa stalo to isté, jedna z kozeniek (Viera) má len jedno kozliatko, tak sa druhá – necicaná – polovica vemena zdurila. Kým som ako začiatočník zistil, čo treba robiť, dostala na tú časť „úval“, čiže priveľa mlieka, ktoré sa začalo zrážať…veterinárka kázala oddájať, chvíľu to trvalo, kým sa vemeno vyčistilo. V začiatkoch išli zo struku hrčky s konzostenciou syra. Na radu skúsenejších pomohla masáž obyčajnou bravčovou masťou, keďže mala na struku trošku odratú pokožku od trochu necitlivého prvého oddojenia pani veterinárkou, primiešal som do masti postrúhaný koreň kostihoja :). „Stará“ koza Uma má troch kamzíkoidných capkov, tam stačilo troška struky rozdojiť a problém nie je žiaden. Kozlence som bral do rúk ešte mokré a „krvavé“, lebo podľa rád je nutné vytlačiť z pupočníka zvyšky a dezinfikovať ho. A po deiatich dňoch mám problém: rukávy, okraje vrecák, šnúrky na topánkach, všetko je obžuté a rozstrapkané 🙂 Foto nájdete tu: http://www.sashe.sk/matko/journal/pre-petulu-a-nielen-pre-nu-na-kochani-2 :)A dnes ráno sa poslednej koze-mamine Lucii narodili dvojčence, keďže som ozaj začiatočník a z kozy zatiaľ po zhruba 4 hodinách nevyšiel celý plodový obal (visí z nej polmetrové kusisko), tak som v panike obvolal všetkých známych. No a keď to nevylezie do pár hodín celé, tak to mám vraj vytiahnuť, ale opatrne. A novorodeniatka zatiaľ pijú len z jedného struku, takže som už začal s oddájaním, aby sa nestalo to isté, čo Vierke.Toľko moje skúsenosti s týmito „vrecami kostí“ :)Prajem všetkým nadšencom kôz veľa radosti a veľa kvalitného mliečka :)M.

odpovedať

17. máj 2012 – 19:30 — Anonym (bez overenia)
ten druhy struk nemusis

ten druhy struk nemusis oddajat priloz k nemu kozliatka a nedovol aby pili iba z jedneho.

odpovedať

17. máj 2012 – 19:27 — Anonym (bez overenia)
ten druhy struk nemusis

ten druhy struk nemusis oddajat priloz k nemu kozliatka a nedovol aby pili iba z jedneho.

odpovedať

17. máj 2012 – 19:23 — Anonym (bez overenia)
ten druhy struk nemusis

ten druhy struk nemusis oddajat priloz k nemu kozliatka a nedovol aby pili iba z jedneho.

odpovedať

19. január 2012 – 14:46 — dwrugo (bez overenia)
nadherny clanok

nadherny clanok, sice som mestske dieta, ale ked budem mat raz domcek, urcite tam nebude chybat kozicka :-), aj ja som vegetarianka, tak sa mi clanok velmi pacil .

odpovedať

1. január 2012 – 16:47 — maťo (bez overenia)
Stalo sa Vám, aby koza po

Stalo sa Vám, aby koza po strese (napr. kontakte s cudzím psom) naraz stratila mlieko?

odpovedať

9. január 2012 – 12:23 — pecuchovia
strata mlieka

Zdravime vas

Ospravedlnujeme sa, ze piseme az tak neskoro. Pocitac bol dlhsi cas mimo provoz, ale email nam ide nonstop cez mobil.

Strata mlieka vplyvom soku je znama vec i u ludi. Zalezi ako dlho mlieko mala, kolko ste ju dojili a tak. Vseobecne ale plati, ze sa treba spravat chladnokrvne a kazdy den dojenie skusat a normalne vemienko aspon masirovat. Takouto stimulacou je mozne navodit laktaciu aj u kozy, ktora nema prave mlade ale jej nejake sirotky podstrcime. Teda vytvorite tzv dopyt po mlieku a koza vam odpovie. Umele spustenie laktacie je normalna vec. Teda aj obnovenie musi ist. Skusil by som trochu srotu, melasu, masirovanie reflexnyxh ploch mliecnych zliaz na zadnych nohach okolo kotnikov z vnutornej strany tahavym pohybom smerom hore toto funguje perfektne. Nase kozy psov likviduju az moc, takze nase pastierske cuvace maju velky respekt pred nimi. Alebo nam kludne zameilujte alebo zavolajte to je rychlejsie. Pripadne sa poradte s dobrym bacom. Ale masazami nic nepokazite. Drzime palce. Pecuchovia

odpovedať

20. január 2012 – 19:55 — maťo (bez overenia)
Vďaka za odpoveď, pomaličky

Vďaka za odpoveď, pomaličky sa to vracia k normálu, keďže vo februári začnem kozenku zasušovať, tak to nie je také strašné…a zrejme bude svoju úlohu hrať aj fakt, že som začiatočník, kozenky mám necelý rok :)Martin

odpovedať

1. január 2012 – 16:33 — maťo (bez overenia)
Dobrý článok…:) kozy sú

Dobrý článok…:) kozy sú potvory prešibané…ale nevymenil by som tie moje ani za nič :)) Taká otázočka, stalo sa Vám, že by koza vplyvom šoku stratila zo dňa na deň mlieko? Mojej dojke sa to stalo nedávno, vybehol na ňu cudzí pes (len tak, kde sa vzal, tu sa vzal..)..zvyšok dňa sa na paši triasla ako osika a ranný pôdoj klesol z cca litra na tri deci…ak by ste k tomu mali nejaké postrehy, každá rada sa cení…aj mailom :)M.

odpovedať

10. august 2011 – 14:40 — Duhova víla (bez overenia)
Aj my chovane kozy.Lízinku a

Aj my chovane kozy.Lízinku a Micinku. Chodime na prechadzky a zivot s nimi je krasny. lubim ich

odpovedať

6. júl 2011 – 11:08 — strapana (bez overenia)
Na jar sme si tiez s manzelom

Na jar sme si tiez s manzelom kupili kozu. Mala dve kozliatka a na nase sklamanie oboch capkov.. Takze asi si viete predstavit ako skoncia.. Je to smutne, najma ked vidite ako kozliatka rastu a ake su milucke, ked su malinke, ale zial tazko uchovame tolkych capov.. V kazdom pripade nemam nic proti vegetarianom, ale treba si uvedomit, ze nie len to, co sa hybe a vydava zvuky zije a ma pravo zit.. rastlina je tiez zivy organizmus a hoci ma nam odlisne prejavy, neznamena to, ze je neschopna vnimat. Ked akceptujete rovnost vsetkych tvorov – organizmov, uvedomte si kolko zabije vegetarian, aby sa najedol a kolko ten, co zje aj maso. Jedna osipana zasiti celu rodinu.. a kolko mrkvy musi zomriet aby nachovalo jednotlivca..
21. marec 2011 – 14:05 — Anonym (bez overenia)
clanok

No verte alebo nie ale tento clanok nas ukecal na kupu kozy

Pridaj komentár